CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, November 19, 2008

TIP-TIP MENANGANI TEKANAN


Judul: Petua Menangani Stres
Penulis: Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah, Muhammad Zakaria
Penerbit: Telaga Biru Sdn Bhd
Pengulas: Hasliza Hassan
Harga: RM19.90
TEKANAN atau stres berpunca daripada sifat semula jadi yang tidak stabil seperti terlalu inginkan kemenangan, bersikap terlalu mementingkan kesempurnaan, suka mendesak, risau keterlaluan, tidak mahu menerima teguran, bersangka buruk dan berdendam.
Bagi menghindarkan diri daripada keadaan ini, kita perlu menangani tekanan dengan bijak. Jika tidak boleh dihilangkan sepenuhnya, sekurang-kurangnya kita dapat mengawal perasaan tertekan dengan bijak.
Cabaran hidup sekarang mendedahkan kita kepada pelbagai bentuk tekanan dan cara menghadapinya banyak bergantung kepada ketahanan diri. Mereka yang berjaya menangani tekanan, akan berjaya menguruskan diri.
Hakikatnya, ujian tekanan adalah perkara lumrah selagi kita bergelar manusia. Ujian yang mendatang sama ada dalam bentuk yang kita suka atau sebaliknya ada kalanya menjadikan seseorang itu lebih kuat.
Namun, tidak kurang yang terjebak dalam perkara negatif kerana gagal menangani tekanan seperti bergantung hidup kepada pengaruh dadah, membiarkan diri tidak terurus serta meneruskan hidup dalam tekanan.
Buku Petua Menangani Stres hasil karya pakar motivasi terkenal, Datuk Dr Fadzilah Kamsah bersama Muhammad Zakaria menyediakan metodologi menangani tekanan supaya dapat menjalani hidup yang lebih tenang.
Mula sekali, pembaca diajak mengenali apa yang dimaksudkan dengan tekanan iaitu reaksi mental dan fizikal terhadap semua permasalahan yang dihadapi dalam hidup serta mencari bagaimana punca tekanan itu.
Antara punca tekanan ialah sifat semula jadi, terlalu mengharap yang terbaik, tidak dapat menerima teguran orang lain, cemburu dengan kejayaan orang lain, kerja yang membosankan dan pelbagai sebab lagi, bergantung kepada bagaimana seseorang itu melihat sesuatu keadaan.
Punca tekanan boleh dikenal pasti melalui perubahan emosi seperti cepat marah, mudah menangis dan sentiasa bersedih, kecewa, hampa, mudah mengamuk, prestasi merosot, kekeringan idea, sukar tidur dan hilang selera makan.
Bab empat buku kecil setebal 92 halaman itu mendedahkan 15 petua berkesan menangani tekanan bersama dalil al-Quran dan hadis Nabi SAW yang ditampilkan dalam bentuk nota ringkas, gambar hiasan serta sketsa lakaran kartun menarik.
Malah, bahagian belakang buku dengan wajah Fadzilah tersenyum dalam posisi duduk yang santai turut menyediakan panduan menggunakan buku Petua Menangani Stres bagi memudahkan pembaca memahami seterusnya memanfaatkan ilmu yang disampaikan.
Berdoa adalah satu daripada cara mengurang dan mengelakkan tekanan. Buku ini turut menyediakan doa melindungi daripada tekanan termasuk doa ketika berasa takut, doa memohon diselamatkan daripada bala dan doa ketika marah.
Tekanan mungkin tidak dapat dihilangkan sepenuhnya, tetapi hidup akan lebih mudah jika kita mempunyai kemahiran serta kekuatan untuk menghadapi tekanan. Ilmu mengenainya sudah ada di depan mata, baca dan manfaatkan demi hidup yang sejahtera.
Islam sudah menjelaskan kepentingan ilmu dalam menjalani kehidupan seharian dan pastinya tidak rugi untuk menimba ilmu mengenai tekanan bukan saja untuk diri sendiri, malah kepada anak, keluarga, saudara, jiran serta semua yang ada di sekeliling.
Renungan buat semua : Hidup ini memang penuh dengan tekanan. Jadi kalau kita tak nak tertekan, cuba-cubalah jangan buat orang lain tertekan dengan sikap dan karenah kita....

Tuesday, November 18, 2008

Program RIMUP

Peserta RIMUP (pelajar dari SMT Seri Manjung - SMJK Dindings, Pundut)
Gambar di atas merupakan gambar yang diambil dari Program RIMUP. RIMUP ialah singkatan daripada Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan. Program ini adalah sebahagian daripada usaha Kementerian Pelajaran Malaysia untuk menyemai semangat perpaduan dikalangan pelajar. Bagi SMT Seri Manjung program diadakan hasil gabungan dengan sekolah SMJK Dindings. Program yang dijalankan di SMT Seri Manjung ialah acara sukaneka sementara SMJK Dindings pula mengadakan lawatan ke UniKL Mimet. Bagi semua guru-guru dan pelajar yang membantu, sekalung terima kasih diucapkan. Tanpa kalian, program ini tidak dapat berjalan dengan jayanya... Thanks a.....


Permohonan ke sekolah teknik masih di buka

Permohonan ke sekolah teknik masih lagi dibuka. Bagi pelajar yang ingin memohon ke sekolah teknik, senang sahaja. Sila layari http://www.moe.gov.my/ atau dapatkan maklumat di sekolah teknik terdekat. Bagi SMT Seri Manjung, untuk tahun 2009 hanya kursus aliran vokasional dan kemahiran sahaja dibuka. Permohonan akan ditutup pada 17 Januari 2009.....

Monday, November 17, 2008

Mai kenal pengerusi PEERS 2008

Pelajar ini bernama Mohd Hazwan Mahzuf dari kelas 5 PKE 1.

Tuesday, October 7, 2008

Tempahan no pin untuk kemasukan IPTA dibuka

Makluman...... untuk semua pelajar tingkatan 5. Tempahan untuk no pin bagi kemasukan ke IPTA telah dibuka. Pelajar yang ingin menempah, perlu menyediakan salinan kad pengenalan, wang sebanyak RM 10.60 dan kemudian perlu mengisi borang SPM.
Pelajar yang telah membeli no pin perlu melalui 2 fasa
1. Fasa 1 : Pendaftaran Maklumat Permohonan
- pelajar perlu melayari http:www.mohe.gov.my
- Aplikasi dalam talian akan dibuka pada 22 Oktober hingga 21 November 2008
- Pelajar perlu mengisi maklumat tanpa perlu mengisi Pilihan Program Pengajian
2. Fasa 2 : Pengesahan Permohonan Dan Pilihan Program Pengajian
- Pelajar perlu mengemukakan permohonan 10 hari selepas keputusan SPM 2008 dikeluarkan
(keterangan lanjut boleh berhubung dengan En Abd Hakim @ Pn Musliha )

Sunday, September 7, 2008

Sekitar Pemandangan di bilik Bimbingan & Kaunseling

"Water feature" ini merupakan sumbangan dari kolej IPTS sempena Minggu Kerjaya yang telah dijalankan pada bulan April yang lalu
Ini pula carta organisasi PEERS (PRS) 2008. Pada tahun ini hanya 24 orang sahaja terpilih
Carta Organisasi AJK UBK 2008

Ini pula galeri cenderahati. Segala cenderhati yang diperolehi akan disimpan di galeri tersebut.


Seminar Teknik Menjawab Soalan Subjek Teknologi dan teori Elektronik


Antara pelajar-pelajar yang terlibat dalam seminar Teknik Menjawab Soalan SPM bagi subjek Teori dan Teknologi Elektronik. Penceramah bagi seminar tersebut ialah En Azman bin Shabuddin dan En Yusof Rahim.